Mi a méhnyakrák?

A 45 év alatti nők körében a méhnyakrák a második leggyakoribb rákfajta világszerte

  

A méhnyak

A méhnyak a méh keskeny nyakának a vége, melynek egy kis nyílása van a hüvelybe, ami lehetővé teszi a menstruációs vér átjutását. Amellett, hogy a menstruáció során lehetővé teszi a vér elfolyását, a méhnyak szűrőként is működik. Segít megakadályozni, hogy fertőzések jussanak be a méhbe. A méhnyak fontos szerepet játszik a szülés alatt is, amikor kinyílik, hogy elősegítse a baba megszületését.

  

A méhnyak elhelyezkedése

fallopian tube – petevezeték,  ovary – petefészek, uterus – méh, cervix – méhnyak,  

cervical canal – méhnyak csatorna

  

  

Egy egészséges méhnyak

B: A sejtek kissé vékonyabbak a méhnyak csatorna falán

J: A sejtek enyhén vastagabbak a méhnyak külső részén

A betegség

A méhnyakrákot a human papilloma vírus / HPV  bizonyos típusai okozzák. A vírus következményeképpen a méhnyakat alkotó sejtek rendellenes növekedésbe kezdenek.

A vírusnak több mint 100 típusa van.  A legtöbb alacsony kockázatú és nem okoz méhnyakrákot. A magas kockázatú (rákkeltő) típusok esetén (kezelés hiányában) a rendellenesen működő sejtek méhnyakrákot idéznek elő. Habár még a magas rizikófaktorúak is eltűnhetnek maguktól, bizonyos esetekben sajnos a sejtekben maradnak, és általában 10-20 év elteltével okoznak rákot. Esetenként a folyamat sokkal rövidebb idő alatt is végbemehet annak ellenére, hogy a betegséget alapvetően lassú lefolyásúnak ismerik.

A méhnyakrák tünetei

A méhnyakrák korai fázisában még legtöbbször nem jelentkeznek tünetek, ezért nagyon fontos, hogy gyakran vegyünk részt méhnyakszűrésen – kenetvizsgálaton. Jelenleg ez az egyetlen módja a rendellenes sejtelváltozások feltárásának, melyek a méhnyakrák korai jelei.

Amennyiben a méhnyakrák tüneteket okoz, akkor a leggyakrabban rendellenes hüvelyi vérzés tapasztalható a havi ciklusok között illetve szeretkezés után. Menopauzán átesett nők esetében újbóli vérzés jelentkezhet. Egyéb tünet lehet még a sex közben jelentkező kellemetlen szagú vérzés valamint fájdalom. Ha ezen tünetek bármelyikét felfedezi, nagyon fontos, hogy ellátogasson orvosához, még akkor is, ha legtöbbször a tüneteket nem méhnyakrák okozza. Számos, sokkal gyakoribb probléma is okozhat hasonló tüneteket.

Ki számít veszélyeztetettnek?

Fontos jól az emlékezetünkbe vésni, hogy bármelyik nő, aki életében már akár egyszer is létesített szexuális kapcsolatot ki van téve a HPV fertőzésnek, ami 99 százalékban felelős a méhnyakrák kialakulásáért.
Gyakori tévhit az a feltevés, hogy a méhnyakrák csak idősebb nőket támad meg. Valójában az igazság az, hogy ha valaki már valaha is létesített szexuális kapcsolatot, akkor - kortól függetlenül - veszélyeztetettnek minősül.  
Már az első szexuális kapcsolattól kezdve fennáll a megfertőződés veszélye, amely az élet további részére is kihat.  
HPV: az a gyakori, szexuális kapcsolat során könnyen átadható vírus, mely méhnyakrákot okozhat. Sőt mi több, az aktív szexuális életet élő nők 80 százaléka a vírus valamely válfajával élete során valószínűleg megfertőződik.

Ne felejtse el:

•   Amennyiben Önnek valaha is volt szexuális kapcsolata, kortól függetlenül veszélyezteti a méhnyakrák kialakulása

•   Gyakran nincsenek tünetei a vírussal történő megfertőződésnek

Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy beszéljen orvosával a megelőzés módszereiről. A legjobb védelem a rendszeres szűrővizsgálat és a védőoltás együttes alkalmazása jelenti.

vissza